Translate

16 Nisan 2016 Cumartesi

KARABAĞ DA SAVAŞ VAR...

SABİT İNCE
                                                SONDAKİKAQAZETESİ.COM 
(küçük değişikliklerle) 

Çatışmaların hızlandığı ve her iki tarafın asker kaybının arttığı Karabag savaşında tansiyon yükseliyor. Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve kondarma - sözde Ermenistan güçleri arasında çatışmalar devam ederken taraflardan karşılıklı tehditler geldi.
Ermenistan çatışmaların 'top yekün savaşa' dönüşebileceğini ve Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanıyabileceğini söylerken, Azerbaycan Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'yi hedef almaya başlayabileceğini belirtti.
Bazı bölgelerdeki şehirlerin de işgalden kurtarıldığı haberleri geliyor. Bunlar ne kadar doğru ve inandırıcı bilemiyorum ama Azerbaycan ordusunun gücü ve mevzileri ele geçirdiği, Ermenistan askeri karargahını vurduğu bir gerçektir. 

1 Nisan'da başlayan ve hala devam eden çatışmalarda her iki taraftan da hayatını kaybedenlerin sayısı çoğaldı. Dağlık Karabağ üzerinde hem Ermenistan hem de Azerbaycan hak iddia ediyorlar. Uluslararası alanda ve gerçekte  Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağı olarak tanınıyor.


HANKENDİ EMRİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ordunun Dağlık Karabağ'ın içine doğru ilerlediğini ve stratejik bölgeleri ele geçirdiğini duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, orduya Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'ye ilerlemek üzere hazır olması yönünde talimat verildiğini de kaydetti.

Ajanlar 50 bin nüfuslu Hankendi'de durumun sakin olduğunu, ancak kente Ermenistan'dan yüzlerce gönüllü savaşçının geldiğini aktarıyor. Kent çevresinde çatışmaların yoğunlaştığı yerleşim yerlerinden kaçanlar için çadır kentler de kurulduğu aktarılıyor.


SARKİSYAN: GERİ ÇEKİLELİM

Kondarma - sözde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise taraflar arasındaki ateşkesin ancak tüm silahlı birliklerin eski mevzilerine çekilmesi halinde mümkün olabileceğini söylüyor ama işgal ettiği topraklardan Minsk sözleşmesine göre kendisinin çekilmesi gerektiğini unutuyor. 
Çatışmaların devam etmesi halinde Azerbaycan ve Ermenistan'ın 'top yekün bir savaşa' girebileceğini söyleyen Sarkisyan, bu süreçte Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını da tanıyabileceklerini ifade etti.


ERDOĞAN'DAN AZERBAYCAN'A DESTEK

Cumhurbaşkanı son yaptığı açıklama da Azerbaycan'ın her zaman yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini söyledi. 
Kondarma Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, hukuken Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ ve çevresindeki 7 Azerbaycan ilini kapsayan topraklar üzerinde işgal sonrası kurulmuş kondarma - sözde olan ülkedir.
Azertürklerin ve azıcık da Ermenilerin yaşadığı bölgede, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yükselen etnik gerilim, Ermenistan'ın desteklediği Ermeni militanlarla Azerbaycan arasında çatışmaların çıkmasına neden oldu. Ermeni güçlerinin bölgeye girişiyle birlikte Azerbaycanlılara yönelik başlattıkları katliamlar halkı göçe zorladı.Büyük katliamlar ve zulümler yaşandı ve halen de yaşanmaya devam ediyor.  
10 Aralık 1991'de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı halk oylaması sonucuna göre bağımsızlık kararı alındı ve 6 Ocak 1992'de de bağımsızlık resmen ilan edildi. Fakat Ermenistan dahil, hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımadı.
Şimdi Rusya Karabag üzerinden yeni bir oyunun peşindedir ve hem Azerbaycan'a hem de Ermenistan'a silah satarak gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Ama Azerbaycan ordusunun son hali ve silah üstünlüğü çıkabilecek bir topyekun savaşta Karabağ'ı yeniden kurtarmaya ve Ermenistan'ı perişan edecek bir durumdadır. 
Rusya ve Minsk gurubu ne yapacak ve nasıl bir durum gelişecek bakalım izleyerek göreceğiz.


& VƏTƏNSEVƏRLƏR

Hiç yorum yok: